send mail to support@abhimanu.com mentioning your email id and mobileno registered with us! if details not recieved
Resend Opt after 60 Sec.
By Loging in you agree to Terms of Services and Privacy Policy
Claim your free MCQ
Please specify
Sorry for the inconvenience but we’re performing some maintenance at the moment. Website can be slow during this phase..
Please verify your mobile number
Login not allowed, Please logout from existing browser
Please update your name
Subscribe to Notifications
Stay updated with the latest Current affairs and other important updates regarding video Lectures, Test Schedules, live sessions etc..
Your Free user account at abhipedia has been created.
Remember, success is a journey, not a destination. Stay motivated and keep moving forward!
Refer & Earn
Enquire Now
My Abhipedia Earning
Kindly Login to view your earning
Support
Type your modal answer and submitt for approval
Directions: In this section you have few short passages. After each passage, you will find some items based in the passage. First, read a passage and answer the items based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.
Over-population is the most pressing of India’s numerous and multi-faceted problems. In fact it has caused equally complex problems such as poverty, under-nourishment, unemployment and excessive fragmentation of land. Indisputably, this country has been facing a population explosion of crisis dimensions. It has largely diluted the fruits of the remarkable economic progress that the nation has made during the last four decades or so. The entire battle against poverty is thwarted by the rapid increase in the population. The tragedy is that while over-population accentuates poverty, the country’s stark poverty itself is in many areas a major cause of over-population.
What, according to the author, is the biggest reason behind over-population?
under-nourishment
unemployment
excessive fragmentation of land
poverty
According to the passage, “stark poverty itself is in many areas a major cause of over-population.” Thus, option 4 is the correct answer.
Report error
Access to prime resources