send mail to support@abhimanu.com mentioning your email id and mobileno registered with us! if details not recieved
Resend Opt after 60 Sec.
By Loging in you agree to Terms of Services and Privacy Policy
Claim your free MCQ
Please specify
Sorry for the inconvenience but we’re performing some maintenance at the moment. Website can be slow during this phase..
Please verify your mobile number
Login not allowed, Please logout from existing browser
Please update your name
Subscribe to Notifications
Stay updated with the latest Current affairs and other important updates regarding video Lectures, Test Schedules, live sessions etc..
Your Free user account at abhipedia has been created.
Remember, success is a journey, not a destination. Stay motivated and keep moving forward!
Refer & Earn
Enquire Now
My Abhipedia Earning
Kindly Login to view your earning
Support
Type your modal answer and submitt for approval
Direction () : Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are printed in bold to help you locate them while answering some of these. There was something pathetic about a minister’s wishful thinking as he addressed the media and talked about his vision of 5G mobile generation for country X. He said his vision of 5G for the country was not just a rollout of services, but the creation of intellectual property (IP) in the country and patents in 5G technology. This may be possible in a couple of decades, but right now we might as well be crying for the moon. While companies around the world, notably the Chinese, have secured thousands of patents in this revolutionary technology that will provide the platform for inventing a host of new products, technologies and services, the companies in country X are yet to start field trials of 5G spectrum for which permission was granted just recently. Equipment for these trials, needless to say, will be provided by foreign vendors. Most people assume that 5G will provide faster speeds than 4G, which bypasses the hinterland and works only patchily in the urban area, but that would be a gross simplification
A global 5G network will unify mobile communication and connect people and devices to everything through the Internet of Things. Given that 3G and 4G patent holders have controlled the use of mobile technologies in the smartphone industry, those who own the intellectual property (IP), primarily the standard essential patents, will become the market leaders in a technology that will reshape the future. Country X has sent missions to the moon but in the area where technological prowess matters most, the country is lost in a black hole. Not a single telecom firm of the country is in the list of 303 deployment of 5G technology worldwide. This industry list has 20 operators in 294 locations. Worse, although the domestic firms are expected to start their threemonth-long trial shortly, it is worth remembering that the industry is in dire straits with huge debts and has indicated that it would be in no position to bid for 5G spectrum. Nor does country X have the kind of resources that China is investing in 5G apart from the sharp research effort on it. No wonder Chinese firms command the lion’s share of patents among the clutch of global firms that own IP in 5G. Its star performer Huawei __________ to surge ahead with revenues soaring by 23 per cent. Country X has to decide if Huawei is a security threat or not. Can country X ever catch up? Field trials are just the starting point; it merely allows operators and equipment makers to prove that the network they have designed in a laboratory actually works in practice. Then there is the long haul to a commercial rollout. As country X obsesses about its technological expertise in a mythical past, the future is looking decidedly dim.
Which of the following is true with reference to the passage?
5G connectivity will improve connectivity only in rural areas.
Country X lags behind other countries in every field of science and technology.
None of the given options
Many companies of country X feature in the list of companies holding 5G patents.
The government of country X has hugely invested in 5G technology, which has paid huge dividends.
All the given statements are incorrect with reference to the given passage. 1. Option A is not mentioned in the passage.
2. Since country X has sent missions on the moon, it cannot be said that it lags behind other countries in every field of science and technology. Hence option B is incorrect. 4. The passage states the opposite of what has been stated in option D. 5. Option E also states the opposite of what has been stated in the passage. Thus, option C is the correct answer.
Report error
Access to prime resources