Directions ()
The following passages and answer that follow the passages. Your answer to these items should be based on the passages only.
Passage
For two or three generations past, ever-increasing number of individuals have been living as workers merely, not as human beings. An excessive amount of labor is rule today in every circle of society, with the result that man's spiritual element cannot thrive. He finds it very difficult to spend his little leisure in serious activities. He does not want to think; or he cannot even if he wants to. He seeks not Self-improvement, but entertainment which would enable him to be mentally idle and to forget his usual activities. Therefore, the so-called culture of our age is dependent more on cinema than on theatre, more on newspapers, magazines and crime stories than on serious literature.
The passage is based on the idea that
This questions was previously asked in
Complete-Test, Previous year (2022)
man should not work hard
Incorrect Answerthe great evil of our age is overstrain
Correct Answerman cannot think well
Incorrect Answerman cannot care for his spiritual welfare
Incorrect AnswerExplanation:
Option (b) is correct: The passage talks about today’s workers being engaged in an excessive amount of labour, which limits his spiritual and intellectual development. Hence we can conclude that the idea of the passage is that the great evil of our age is overstrained
By: Munesh Kumari ProfileResourcesReport error