Multiple Choice Questions on According to the passage what can be said about the economy after the pandemic ........ for IBPS (PO/SO) Preparation

Reading comprehension (P)

English Language (IBPS PO)

Title

45:30

Video Progress

8 of 24 completed

Notes Progress

5 of 15 completed

MCQs Progress

38 of 100 completed

Subjective Progress

8 of 20 completed

Continue to Next Topic

Indian Economy - Understanding the basics of Indian economic system

Next Topic

    Directions (): Read the passage carefully and answer the questions given below it.
    The last few months have been great for the economy. New cases have fallen, and economic activity is racing back to pre-pandemic levels. After a c.24% contraction in the quarter ending June 2020, we expect GDP to grow by a positive 1.8% in the quarter ending December 2020.
    This is quite a sharp turnaround in a short period. A careful look suggests that a key driver of the rebound has been pent-up goods demand. As the lockdown ended, the production of consumer non-durables shot up, followed______________(I)___________. A large mountain of household financial savings funded this rebound.
    Alas, we also find that goods demand is back at pre-pandemic levels and may not be the key driver of a continued rebound. Thankfully, pent-up services demand can play that role. Still 25% below normal, services can get a shot in the arm as herd immunity rises, in part led by vaccine roll-out. GDP growth is likely to be strong for the next few quarters, rising from -6.3% y-o-y in FY21 to 11.2% y-o-y in FY22.
    But then, what next? By definition, pent-up demand is a one-time driver of growth. Once services demand is back at pre-pandemic levels, say by end 2021, what will drive growth? It is possible that the scars the pandemic leaves behind will begin to show up around that same time, presenting a double whammy for growth. And this is where the centre stepped in with the budget. It tried to introduce a new narrative for medium-term growth, namely capital expenditure. In particular, it introduced the following:
    The capex budget was raised by 0.8% of GDP over two years (FY21 and FY22). In fact, only after adjusting for the higher capex multipliers is the FY22 fiscal impulse positive.
    The government did not impose any new taxes/cesses, nor did it make changes in capital gains tax. Our previous work has shown that policy stability tends to crowd-in private sector capex.
    The government outline plans to create two new institutions, a bad bank and a DFI, although much will depend on the design and implementation over time.
    On Feb 5, RBI outlined its role in this new narrative–not being the main driver of growth as it was in 2020, but playing a supportive role and helping it through its larger-than-expected market borrowing.
    RBI will have to tread the fine line between normalising liquidity (especially with inflation likely to be north of the 4% target over the next year) and maintaining orderly conditions in the bond and FX markets. Liquidity switching could help. For instance, it could use the space freed up by the reversal in CRR cut for bond purchases. Or, in the face of a rising trade deficit and falling BoP surplus, it could focus more on bond purchases than dollar purchases.RBI is expected to start raising the reverse repo rate in 2H2021, the repo rate may remain unchanged at 4% over the foreseeable future, doing its bit for keeping interest rates as low as possible.

    According to the passage, what can be said about the economy after the pandemic?

    New cases have risen, and economic activity is highly influenced by it.

    Incorrect Answer

    Still 85% below normal, services can get a shot in the arm as herd immunity rises, in part led by vaccine roll-out.

    Incorrect Answer

    Economic activity is racing back to pre-pandemic levels.

    Correct Answer

    Both (a) and (c)

    Incorrect Answer

    None of the above

    Incorrect Answer
    Explanation:

    The first paragraph of the passage indicates that option (c) is the correct answer choice as the sentence mentioned in the passage is: The last few months have been great for the economy. New cases have fallen, and economic activity is racing back to pre-pandemic levels.


    ProfileResources

    Download Abhipedia Android App

    Access to prime resources

    Downlod from playstore
    download android app download android app for free