send mail to support@abhimanu.com mentioning your email id and mobileno registered with us! if details not recieved
Resend Opt after 60 Sec.
By Loging in you agree to Terms of Services and Privacy Policy
Claim your free MCQ
Please specify
Sorry for the inconvenience but we’re performing some maintenance at the moment. Website can be slow during this phase..
Please verify your mobile number
Login not allowed, Please logout from existing browser
Please update your name
Subscribe to Notifications
Stay updated with the latest Current affairs and other important updates regarding video Lectures, Test Schedules, live sessions etc..
Your Free user account at abhipedia has been created.
Remember, success is a journey, not a destination. Stay motivated and keep moving forward!
Refer & Earn
Enquire Now
My Abhipedia Earning
Kindly Login to view your earning
Support
Read the passage and answer the following questions according to the passage. There are good reasons why the ‘Heart of Asia’ conference, part of a 14-nation process begun in 2011 to facilitate the development and security of Afghanistan, is so named. The obvious one is geographical, as Afghanistan lies at the junction of Central, South and East Asia, and also of the ancient trading routes from China and India to Europe. Today it is also a focal point for the region’s biggest challenge of terrorism; some of the far-reaching battles against al-Qaeda, Islamic State, etc. will be decided on the battlegrounds of Afghanistan. For India, putting terror centre stage at the Heart of Asia declaration in Amritsar was thus timely and necessary. In tandem, Afghan President Ashraf Ghani and Prime Minister Narendra Modi focussed their concerns on cross-border terrorism emanating from Pakistan, something even Pakistan’s traditional allies at the conference, including China, Saudi Arabia, the UAE and Turkey, found difficult to counter. The case Mr. Ghani made was clear: progress and development in Afghanistan are meaningless and unsustainable without peace, and peace is contingent on Pakistan ending support to terror groups such the Haqqani network and Lashkar-e-Taiba. He dared Pakistan to use its proposed development grant to Afghanistan to fight terror on its own soil. However, if every window for engagement with Pakistan is closed for India and Afghanistan, the two countries must closely consider what their next step will be. A lack of engagement may, in the short term, yield some pressure on Pakistan’s leadership to act, as it did briefly after the Pathankot attack. But in the long run it may deplete the two countries of their limited leverage as Pakistan’s neighbours. It may, for all the affirmations of mutual ties, also succeed in driving more obstacles to trade between India and Afghanistan. In the past year, the cornering of Pakistan by its South Asian neighbours has only yielded deeper ties for Islamabad with Beijing and Moscow, pushed Kabul closer to Central Asia, and moved New Delhi towards multilateral groupings to the east and south. As a result, the measures India and Afghanistan have envisaged in order to avoid Pakistan, such as land trade from the Chabahar port and a dedicated air corridor between Delhi and Kabul, may prove to be insufficient by the time they are put in place, even as Afghanistan is connected more closely via a rail line from China’s Yiwu and Tehran. The Heart of Asia process thus remains critical to forging cooperation to realise Afghanistan’s potential to be a vibrant Asian “hub”.
Which of the following words is SIMILAR in meaning of the word ‘forging’ as used in the passage?
Correct Answer is (b).Forging refers to create (something) strong, enduring, or successful. Establish is its synonym.
Which of the following words is SIMILAR in meaning of the word ‘envisaged’ as used in the passage?
Correct Answer is (b),Envisage means to contemplate or conceive of as a possibility or a desirable future event.
Which of the following words is OPPOSITE in the meaning of the word ‘affirmations’ as used in the passage?
Correct Answer is (d).Affirmation is the action or process of affirming something which is state emphatically or publicly. Denial is its antonym.
Which of the following words is OPPOSITE in the meaning of the word ‘allies’ as used in the passage?
Correct Answer is (c).Ally means a state formally cooperating with another for a military or other purpose.
Which of the following words is SIMILAR in the meaning of the word ‘contingent’ as used in the passage?
Correct Answer is (a).Contingent means occurring or existing only if (certain circumstances) are the case; dependent on.
According to the author, what impact will it have if India and Afghanistan cease engagement with Pakistan?
Correct Answer is (d).Refer Para 2, ‘A lack of engagement may, in the short term, yield some pressure on Pakistan’s leadership to act, as it did briefly after the Pathankot attack. But in the long run it may deplete the two countries of their limited leverage as Pakistan’s neighbours. It may, for all the affirmations of mutual ties, also succeed in driving more obstacles to trade between India and Afghanistan.’
Why Pakistan is being considered as the breeding ground for cross-border terrorism?
Correct Answer is (e). Refer Para 1, ‘…on Pakistan ending support to terror groups such the Haqqani network and Lashkar-e-Taiba.’
Which among the following statement is not true according to the passage?
Correct Answer is (b).Option is not true, because according to the passage Mr. Ghani has stressed on the fact that to attain peace in Afghanistan it is important that Pakistan stop supporting terror groups. Refer Para 1.
Which major issue was discussed by President of Afghanistan and the Prime Minister of India?
Correct Answer is (a). ‘In tandem, Afghan President Ashraf Ghani and Prime Minister Narendra Modi focussed their concerns on cross-border terrorism emanating from Pakistan…’
What are the measures foreseen by India and Afghanistan to avoid their neighbouring country?
Correct Answer is (c).‘As a result, the measures India and Afghanistan have envisaged in order to avoid Pakistan, such as land trade from the Chabahar port and a dedicated air corridor between Delhi and Kabul…’
In the given passage, why Afghanistan is being considered as the ‘focal point’ of terrorism?
Correct Answer is (d).Today it is also a focal point for the region’s biggest challenge of terrorism; some of the farreaching battles against al-Qaeda, Islamic State, etc. will be decided on the battlegrounds of Afghanistan.
What is the theme for this passage?
Correct Answer is (b).This is the relevant theme for this passage.
According to the author; is lack of engagement with Pakistan a good option in the long run?
Correct Answer is (a).Refer Last Para, ‘As a result, the measures India and Afghanistan have envisaged in order to avoid Pakistan, such as land trade from the Chabahar port and a dedicated air corridor between Delhi and Kabul, may prove to be insufficient by the time they are put in place…’
In Mr. Ghani’s view, what is mandatory for sustainable development and to attain peace in Afghanistan?
Correct Answer is (d).The case Mr. Ghani made was clear: progress and development in Afghanistan are meaningless and unsustainable without peace, and peace is contingent on Pakistan ending support to terror groups such the Haqqani network and Lashkar-e-Taiba.
What according to the author was the initial agenda for the ‘Heart of Asia’ conference?
Correct Answer is (c).There are good reasons why the ‘Heart of Asia’ conference, part of a 14-nation process begun in 2011 to facilitate the development and security of Afghanistan, is so named. The Heart of Asia process thus remains critical to forging cooperation to realise Afghanistan’s potential to be a vibrant Asian “hub”.
By: Abhishek kumar ProfileResourcesReport error
Access to prime resources
New Courses