send mail to support@abhimanu.com mentioning your email id and mobileno registered with us! if details not recieved
Resend Opt after 60 Sec.
By Loging in you agree to Terms of Services and Privacy Policy
Claim your free MCQ
Please specify
Sorry for the inconvenience but we’re performing some maintenance at the moment. Website can be slow during this phase..
Please verify your mobile number
Login not allowed, Please logout from existing browser
Please update your name
Subscribe to Notifications
Stay updated with the latest Current affairs and other important updates regarding video Lectures, Test Schedules, live sessions etc..
Your Free user account at abhipedia has been created.
Remember, success is a journey, not a destination. Stay motivated and keep moving forward!
Refer & Earn
Enquire Now
My Abhipedia Earning
Kindly Login to view your earning
Support
Type your modal answer and submitt for approval
Read the following passage and answer the items that follow. Your answer to these items should be based on the passages only.
Passage
The resolution of bankruptcy cases of Indian banks under the Insolvency and Bankruptcy Code should help bring non-performing assets (NPA) situation under some control. Despite the slow pace of resolution by the National Company Law Tribunal, the Code can be helpful in cleaning up bank books in future credit cycles. The recapitalization of public sector banks too can help increase the capital cushion of banks and induce them to lend more and boost economic activity. But bad debt resolution and recapitalization are only a part of the solution as they, by themselves, can do very little to rein in reckless lending that has pushed the Indian banking system to its current sorry state. Unless there are systemic reforms that address the problem of unsustainable lending, future credit cycles will continue to stress the banking system.
Which one of the following statements best reflects the most logical, rational and practical suggestion implied by the passage given above?
Lending by the banks should be closely monitored and regulated by the central Government.
Interest rates should be kept low so as to induce banks to lend more, promote credit growth and thereby boost economic activity.
Merger of many banks into a few large banks alone in the long-term solution to make them viable and prevent their bad performance.
Indian banking system requires structural reforms as a long-term solution for bad loans problem.
Option (1) is close but incorrect: The author refers to the need for systemic reforms for addressing the problem of unsustainable lending. Systemic reforms go much beyond the measure of simple monitoring or regulation. Option (2) is incorrect: The author states that "Unless there are systemic reforms that address the problem of unsustainable lending, future credit cycles will continue to stress the banking system." Now, changing interest rates is a short-term measure and not a systemic improvement. Also, the author mentions recapitalization of public sector banks specifically, and not interest rate lowering, as a measure for providing capital to banks to lend. So, this measure goes beyond the scope of the passage. Option (3) is incorrect: It is not mentioned or referred to anywhere in the passage, and hence goes beyond its scope. Option (4) is correct: The author clearly states the need for the same in the lines, "Unless there are systemic reforms that address the problem of unsustainable lending, future credit cycles will continue to stress the banking system."
By: Munesh Kumari ProfileResourcesReport error
Access to prime resources
New Courses