send mail to support@abhimanu.com mentioning your email id and mobileno registered with us! if details not recieved
Resend Opt after 60 Sec.
By Loging in you agree to Terms of Services and Privacy Policy
Claim your free MCQ
Please specify
Sorry for the inconvenience but we’re performing some maintenance at the moment. Website can be slow during this phase..
Please verify your mobile number
Login not allowed, Please logout from existing browser
Please update your name
Subscribe to Notifications
Stay updated with the latest Current affairs and other important updates regarding video Lectures, Test Schedules, live sessions etc..
Your Free user account at abhipedia has been created.
Remember, success is a journey, not a destination. Stay motivated and keep moving forward!
Refer & Earn
Enquire Now
My Abhipedia Earning
Kindly Login to view your earning
Support
Type your modal answer and submitt for approval
Read the following passages and answer the items that follow. Your answers to these items should be based on the passages only.
Our cities are extremely vulnerable to climate change because of large concentrations of populations and poor infrastructure. Moreover, population densities are increasing in them but we have not yet developed the systems to address climate change impacts. Our cities contribute to 65 percent of the GDP, but there are not enough facilities to cater to the needs of the people. It is important to address the issues of air quality, transport, etc., that are vital to identifying sustainable solutions. We need to involve citizens in city planning and create an ecosystem that meets the needs of people.
Q. Which among the following is the most logical and rational inference that can be made from the passage given above ?
Our cities need to have well-defined administrative set-up with sufficient autonomy.
Ever increasing population densities is a hindrance in our efforts to achieve sustainable development.
To maintain and develop our cities we need to adopt sustainability related interventions.
Public-Private Partnership mode of development is the viable long-term solution for the infrastructure and sustainability problems of India.
Option (1) is incorrect - The passage does not mention any administrative problem which is caused due to lack of autonomy. The passage mostly talks about the problem of climate change due to increasing population density and lack of infrastructure. Hence option (1) is incorrect. Option (2) is incorrect - Though the passage talks about the increasing population density, the core aspect of the passage focuses on climate change, and in inference, we need to have a holistic perspective which is absent in option (2) hence it is incorrect. Option (3) is correct - The passage talks about the different problems for climate change caused due to increasing population density and infrastructure. Hence to solve the problem we need to adopt sustainable intervention. hence the option (3) is correct. Option (4) is incorrect - Though the passage talks about the involvement of the public in decision making the passage does not highlight the role of the private sector. Hence Public-private partnership can be not argued as an inference of the passage. Hence option (4) is incorrect.
By: Munesh Kumari ProfileResourcesReport error
Access to prime resources
New Courses