send mail to support@abhimanu.com mentioning your email id and mobileno registered with us! if details not recieved
Resend Opt after 60 Sec.
By Loging in you agree to Terms of Services and Privacy Policy
Claim your free MCQ
Please specify
Sorry for the inconvenience but we’re performing some maintenance at the moment. Website can be slow during this phase..
Please verify your mobile number
Login not allowed, Please logout from existing browser
Please update your name
Subscribe to Notifications
Stay updated with the latest Current affairs and other important updates regarding video Lectures, Test Schedules, live sessions etc..
Your Free user account at abhipedia has been created.
Remember, success is a journey, not a destination. Stay motivated and keep moving forward!
Refer & Earn
Enquire Now
My Abhipedia Earning
Kindly Login to view your earning
Support
Type your modal answer and submitt for approval
Read the following passage and answer the items that follow. Your answers to these items should be based on the passages only.
Passage
Medieval merchants risked the hazards of the Silk Road to reach the markets of China; Portuguese caravels in the 15th century sailed beyond the bounds of the known world, searching less for knowledge than for gold and spices. Historically, the driver for opening frontiers has always been the search for resources. Science and curiosity are weaker drivers. The only way to open up space, whether the space of solar system or interstellar space is to create an economic engine and that engine is resource extraction.
Q . Which one of the following statements best sums up the passage given above?
Wealth generation is the primary motive for any human endeavour.
Space, whether space in solar system or interstellar space, will govern our future economy.
Human beings are motivated to explore new frontiers principally by economic considerations.
Wealth generation is based on the risk-taking behaviour of some men.
Option (1) is incorrect - The passage talks about the wealth generation as a strong motive for exploration but not the primary motive for any endeavor. They can have other motives, like science and curiosity though they are weak. Option (2) is incorrect - The passage only talks about the possibility of initial exploration based on the economy. It does give any hint on the future. Option (3) is correct - The passage talks about the economic consideration as principal for exploration like exploration for gold, spice, and Chinese market. Option (4) is incorrect - The passage does talk about explorations that involve risk, but it will be incorrect to assume that wealth generation is always based on risk-taking behavior. Wealth generation may or may not involve risk-taking behavior.
By: Munesh Kumari ProfileResourcesReport error
Access to prime resources
New Courses