send mail to support@abhimanu.com mentioning your email id and mobileno registered with us! if details not recieved
Resend Opt after 60 Sec.
By Loging in you agree to Terms of Services and Privacy Policy
Claim your free MCQ
Please specify
Sorry for the inconvenience but we’re performing some maintenance at the moment. Website can be slow during this phase..
Please verify your mobile number
Login not allowed, Please logout from existing browser
Please update your name
Subscribe to Notifications
Stay updated with the latest Current affairs and other important updates regarding video Lectures, Test Schedules, live sessions etc..
Your Free user account at abhipedia has been created.
Remember, success is a journey, not a destination. Stay motivated and keep moving forward!
Refer & Earn
Enquire Now
My Abhipedia Earning
Kindly Login to view your earning
Support
Type your modal answer and submitt for approval
Passage –
At the heart of agroecology is the idea that agroecosystems should mimic the biodiversity levels and functioning of natural ecosystems. Such agricultural mimics, like their natural models, can be productive, pest-resistant, nutrient conserving, and resilient to shocks and stresses. In ecosystems there is no ‘waste’, nutrients are recycled indefinitely. Agroecology aims at closing nutrient loops, i.e., returning all nutrients that come out of the soil back to the soil such as through application of farmyard manure. It also harnesses natural processes to control pests and build soil fertility i.e., through intercropping. Agroecological practices include integrating trees with livestock and crops.
Q. Consider the following:
1. Cover crops
2. Fertigation
3. Hydroponics
4. Mixed farming
5. Polyculture
6. Vertical farming
Which of the above farming practices can be compatible with agroecology, as implied by the passage?
1, 4 and 5 only
2, 3, 4 and 5 only
1, 2, 3 and 6 only
4 and 6 only
Option (1) is correct: The passage mentions that the farming practices compatible with agroecology include the integration of trees with livestock and crops. This boils down to practices of Cover cropping, Mixed farming, and Polyculture. Option (2) is incorrect: The farming practices of Fertigation and Hydroponics are artificial methods and are not compatible with agroecological systems mentioned in the passage. Hence, these can be eliminated. Option (3) is incorrect: Applying based on the above argument, this option can be eliminated too. Option (4) is incorrect: The passage mentions agroecology aiming at closing nutrient loops which means returning nutrients that come out of soil back to the soil. Vertical farming akin to hydroponics is soil-less farming and hence not compatible with agroecology.
By: Munesh Kumari ProfileResourcesReport error
Access to prime resources
New Courses