send mail to support@abhimanu.com mentioning your email id and mobileno registered with us! if details not recieved
Resend Opt after 60 Sec.
By Loging in you agree to Terms of Services and Privacy Policy
Claim your free MCQ
Please specify
Sorry for the inconvenience but we’re performing some maintenance at the moment. Website can be slow during this phase..
Please verify your mobile number
Login not allowed, Please logout from existing browser
Please update your name
Subscribe to Notifications
Stay updated with the latest Current affairs and other important updates regarding video Lectures, Test Schedules, live sessions etc..
Your Free user account at abhipedia has been created.
Remember, success is a journey, not a destination. Stay motivated and keep moving forward!
Refer & Earn
Enquire Now
My Abhipedia Earning
Kindly Login to view your earning
Support
Type your modal answer and submitt for approval
Read the following five passage and answer the items that follow. Your answers to these items should be based on the passages only.
Economic liberalization in India was shaped largely by the economic problems of the government than by the economic priorities of the people or by the long-term development objectives. Thus, there were limitations in conception and design which have been subsequently validated by experience. Jobless growth, persistent poverty and rising inequality have mounted as problems since economic liberalization began. And all these years later, four quiet crises confront the economy: agriculture infrastructure, industrialization and education as constraints on the country’s future prospects. These problems must be resolved if economic growth has to be sustained and transformed into meaningful development.
Which of the following is/are the most rational and logical Inference/ Inferences that can be made from the passage?
Select the correct answer using the code given below.
1 only
2 only
Both 1 and 2
Neither 1 nor 2
Sol. Ans.(a). Theme is “Economic liberalization in India”. There are two questions, so must be attempted.
We are asked to find which on is a rational and logical inference.
Statement 1 speaks about rethinking the economic role of State, in the quest for development. From the passage, it is clear that the Indian liberalization process was triggered by government’s economic problems and not people’s problems, and that led to many design flaws, which are now visible in multiple shortcomings across sectors.
So, 1 does seem a rational inference. The State’s economic role must be rethought and redefined if we want proper development. So answer can be (a) or (c).
Statement 2 talks about “implementation of policies” and “insufficient investments”. It is difficult to infer this from the par
By: Brijesh Kumar ProfileResourcesReport error
Access to prime resources
New Courses