send mail to support@abhimanu.com mentioning your email id and mobileno registered with us! if details not recieved
Resend Opt after 60 Sec.
By Loging in you agree to Terms of Services and Privacy Policy
Claim your free MCQ
Please specify
Sorry for the inconvenience but we’re performing some maintenance at the moment. Website can be slow during this phase..
Please verify your mobile number
Login not allowed, Please logout from existing browser
Please update your name
Subscribe to Notifications
Stay updated with the latest Current affairs and other important updates regarding video Lectures, Test Schedules, live sessions etc..
Your Free user account at abhipedia has been created.
Remember, success is a journey, not a destination. Stay motivated and keep moving forward!
Refer & Earn
Enquire Now
My Abhipedia Earning
Kindly Login to view your earning
Support
Type your modal answer and submitt for approval
Read the following passage and answer the items that follow. Your answers to these items should be based on the passages only.
Our urban bodies cannot possibly ensure sustainable delivery of water in our cities unless financing mechanisms are put in place. Water delivery requires heavy investment in collecting it from a natural source, treating it to make it potable, and laying a distribution network of pipes for delivery to the users. It also requires investments in sewerage infrastructure and sewage treatment plants so that the sewers can carry the wastewater to these plants to ensure that no untreated sewage is discharged back into natural water bodies. If our cities were rich enough to meet the entire cost, water could be delivered free. They are not.
What is the most logical and crucial message conveyed by the passage?
Urban local bodies must recover costs through user charges.
Urban local bodies are not efficient enough to meet the water requirements of our cities.
Water shortage in our cities is a perennial problem that cannot be solved.
In view of the water crisis in our cities, there is an urgent need to limit the population of cities by adopting an upper limit of population size.
Sol. Ans.(a). Theme is “Cost of supplying water”.
Try this passage as it has two questions.
Option (c) is clearly wrong, as it says “…cannot be solved”.
Option (d) is wrong as it is nowhere mentioned in the passage.
Between (a) and (b), when we look at (b), it talks of “ULBs not being efficient enough”. But efficiency is not being discussed in the passage, rather financial viability is. So (b) is not entirely correct.
So (b) is not entirely correct. crucial message being given – “recovering costs through user charges” – which can be a financing mechanism to ensure sustainability of water supply.
By: Brijesh Kumar ProfileResourcesReport error
Access to prime resources
New Courses