send mail to support@abhimanu.com mentioning your email id and mobileno registered with us! if details not recieved
Resend Opt after 60 Sec.
By Loging in you agree to Terms of Services and Privacy Policy
Claim your free MCQ
Please specify
Sorry for the inconvenience but we’re performing some maintenance at the moment. Website can be slow during this phase..
Please verify your mobile number
Login not allowed, Please logout from existing browser
Please update your name
Subscribe to Notifications
Stay updated with the latest Current affairs and other important updates regarding video Lectures, Test Schedules, live sessions etc..
Your Free user account at abhipedia has been created.
Remember, success is a journey, not a destination. Stay motivated and keep moving forward!
Refer & Earn
Enquire Now
My Abhipedia Earning
Kindly Login to view your earning
Support
Type your modal answer and submitt for approval
Read the following passages and answer the items that follow. Your answers to these items should be based on the passages only.
In India, over the last decade or so, labour has been departing agriculture, but is only going to construction and unregistered manufacturing which are not markedly better jobs. Services, where labour tends to be most productive, are not generating the additional jobs the country needs. India will need 24 million or so jobs over the next decade. The new sector, e-commerce, can at best close only half the jobs gap. Only those sectors that drive domestic demand such as health and education can comfortably fill the other half.
Which one of the following is best Implied in the passage?
Strong measures need to be taken to reduce the rural to urban migration of labour.
The working condition in construction and unregistered manufacturing needs to be improved.
Service sector has been reducing the problem of unemployment.
Increased social sector spending is imperative for large-scale job creation.
Sol. Ans.(d). Theme is “Jobs in India”.
Clearly option (d) is the answer.
Option (a) is wrong as the passage does not talk about reducing labour movement out of rural areas.
Option (b) is wrong as that is not the core idea in the passage (“best implied”).
Option (c) is just opposite to what is given and is evident from ‘Services, where labour tends to be most productive, are not generating the additional jobs the country needs.’ It is given that ‘Only those sectors that drive domestic demand such as health and education (social sector) can comfortably fill other half’ so (d) is true.
Option (d) is slightly indirect but ultimately means what is being asked. Health and education sectors comprise the social sector, and large investments there can generate many jobs.
By: Brijesh Kumar ProfileResourcesReport error
Access to prime resources
New Courses