send mail to support@abhimanu.com mentioning your email id and mobileno registered with us! if details not recieved
Resend Opt after 60 Sec.
By Loging in you agree to Terms of Services and Privacy Policy
Claim your free MCQ
Please specify
Sorry for the inconvenience but we’re performing some maintenance at the moment. Website can be slow during this phase..
Please verify your mobile number
Login not allowed, Please logout from existing browser
Please update your name
Subscribe to Notifications
Stay updated with the latest Current affairs and other important updates regarding video Lectures, Test Schedules, live sessions etc..
Your Free user account at abhipedia has been created.
Remember, success is a journey, not a destination. Stay motivated and keep moving forward!
Refer & Earn
Enquire Now
My Abhipedia Earning
Kindly Login to view your earning
Support
Type your modal answer and submitt for approval
Directions: In this section you have few short passages. After each passage, you will find some items based in the passage. First, read a passage and answer the items based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.
I have always opposed the idea of dividing the world into the Orient and the Occident. It is, however, the tremendous industrial growth that has made the West what it is. I think the difference, say, between India and Europe in the 12th or 13th century would not have been very great. Differences have been intensified by this process of industrialization which has promoted material well-being tremendously and which is destroying the life of the mind, which is in a process of deterioration, chiefly because the environment that has been created by it does not give time or opportunity to individuals to think. If the life of the mind is not encouraged, then inevitably civilization collapses.
The author behaves that the difference between India and Europe in the 12th or 13th century was not very great because
Indians and Europeans mixed freely
Indians imitated the European way of living
Europeans imitated the Indian way of living
Industrialization had not yet taken place
According to the passage, “Differences have been intensified by this process of industrialization which has promoted material well-being tremendously…” So, since industrialization had not taken place, difference between India and Europe in the 12th or 13th century was not very great. Thus, option 4 is the correct answer.
By: Munesh Kumari ProfileResourcesReport error
Access to prime resources
New Courses