Multiple Choice Questions on Consider the following statements 1 By treating sexual harassment as quot normal quot........... for RBI Grade B Exam Preparation

Reading comprehension (P)

English Language Ph-1&2 (RBI) RBI Grade B Exam

Title

45:30

Video Progress

8 of 24 completed

Notes Progress

5 of 15 completed

MCQs Progress

38 of 100 completed

Subjective Progress

8 of 20 completed

Continue to Next Topic

Indian Economy - Understanding the basics of Indian economic system

Next Topic

Study Notes

    Read the passage and answer the following questions:
    To understand the impact of sexual harassment on women, one must listen to the account of its victims, as no one conveys the meaning and truth of sexual harassment better than the women who have endured it. In response to the question during the survey conducted in and around Delhi University, "What kind of emotional response does eve teasing/sexual harassment evoke in you", not a single woman ticked the category of "indifferent". The survey of the Gender Study Group shows that most women felt disgusted, insulted and scared by any sort of harassment.
    Women often internalize male perceptions of sexual harassment and blame themselves for having brought on the harassment. They not only doubt the validity of their own experiences but begin to believe that they themselves must be "abnormal", "cheap", "indecent" or deserving the violence that comes their way.
    Most respondents, men and women, described "verbal harassment" as eve teasing and contrasted this with 'physical harassment' which has been seen as sexual harassment. They described eve teasing as relatively harmless behaviour committed usually by strangers, while sexual harassment would be a grievous crime committed by acquaintances or men in positions of institutional power.
    In addition, most men and women described eve teasing as an isolated incident while sexual harassment would typically be repetitive and sustained over a long period of time. Many respondents said that they felt extreme anger, frustration and helplessness at not being able to do anything about the harassment. Many women have faced this behaviour also said that they find it difficult to trust or have friendships with men.
    In response to the question "Has sexual harassment/eve teasing affected your academic/personal development in any way?", 45% of women stated that sexual harassment on Delhi campus roads has affected their personal or academic development in one way or another. Many women have found a way of handling these situations by changing their personalities, but at one level these changes are also forced by the circumstances over which they have no control and has left some of them bitter.


    Consider the following statements

    1.     By treating sexual harassment as "normal", the administration has systematically legitimized the sexist violence women face in the university.

    2.     Despite gross instances of sexual harassment in the past, the Delhi University administration has not treated sexual harassment as a serious problem, which has traumatic consequences for the women.

    Which of the statements is/are correct, according to the passage?

    2 only

    Incorrect Answer

    1 only

    Incorrect Answer

    Both 1 and 2

    Incorrect Answer

    None of Above

    Correct Answer
    Explanation:

    - Statement 1: The passage discusses the emotional impact of sexual harassment and how women internalize male perceptions but does not explicitly state that treating harassment as "normal" legitimizes violence.

    - Statement 2: While the passage highlights the prevalence of harassment and its impact, it does not directly mention the Delhi University administration's response or lack of action regarding harassment.

    - Option 1, 2 only: This is incorrect because Statement 2 is discussed indirectly but not explicitly.

    - Option 2, 1 only: This is incorrect because Statement 1 is not supported by the passage.

    - Option 3, Both 1 and 2: This is incorrect as neither statement is explicitly supported by the passage.

    - Option 4, None of Above: This is correct because neither statement is explicitly affirmed in the passage.


    ProfileResources

    Download Abhipedia Android App

    Access to prime resources

    Downlod from playstore
    download android app download android app for free