Multiple Choice Questions on Which one of the following statements best reflects the crux of the passage ........ for Civil Services Exam (CSAT) Preparation

Reading Comprehension (C)

English Comprehension

Title

45:30

Video Progress

8 of 24 completed

Notes Progress

5 of 15 completed

MCQs Progress

38 of 100 completed

Subjective Progress

8 of 20 completed

Continue to Next Topic

Indian Economy - Understanding the basics of Indian economic system

Next Topic

    Read the following three passages and answer the items that follow the passages. Your answers to these items should be based on the passages only.


    Many people are not eating the right food. For some, it is simply a decision to stick with food they enjoy but which is not too healthy. This is leading to an increase in non-communicable diseases. This in turn leads to major burden on our health-care systems that have the potential to derail the economic progress which is essential for the poor to improve their lives. For others, it is about limited access to nutritious food or a lack of affordability, leading to monotonous diets that do not provide the daily nutrients for them to develop fully. Part of the reason nutrition is under threat worldwide is that our food systems are not properly responding to nutritional needs. Somewhere along that long road from farm to fork, there are serious detours taking place.


     Which one of the following statements best reflects the crux of the passage ?

    This questions was previously asked in
    Complete-Test, Previous year (2023)

     The scheme of Universal Basic Income should be implemented worldwide as a way of poverty alleviation.

    Incorrect Answer

     We must place food-based nutrition at the centre of our policy debate.

    Correct Answer

    Nutritional statue of feed should be improved by creating appropriate genetically modified crops.

    Incorrect Answer

     Using modern food processing tehologies, we must fortify food items with required nutrient elements.

    Incorrect Answer
    Explanation:

    Here's an analysis of each passage and the options provided:

    - Passage Summary: The passage highlights the global issue of poor nutrition due to unhealthy eating choices and limited access to nutritious food. It mentions the negative impact of this issue on health care systems and economic progress, linking it to the inadequacies of food systems in addressing nutritional needs.

    - Option 1: Universal Basic Income is not directly addressed in the passage. It is unrelated to the passage's focus on nutrition and food systems.

    - Option 2: This option reflects the central theme of the passage. It emphasizes the importance of prioritizing nutrition in policy, which aligns with the passage's conclusion about food systems failing to meet nutritional needs.

    - Option 3: Genetically modified crops are not mentioned or discussed in the passage, making this option irrelevant to the crux of the text.

    - Option 4: The passage does not mention fortifying food with nutrients using modern technologies, hence making this option unrelated.

    Given this analysis, the correct statement that aligns with the passage's crux is Option 2: "We must place food-based nutrition at the centre of our policy debate."


    ProfileResources

    Download Abhipedia Android App

    Access to prime resources

    Downlod from playstore
    download android app download android app for free